Cégünk Múltja

Az 1920-ban alapított Gamma Művek irányítását 1921-ben a Juhász testvérek vették át. A gyártott termékek listáján többek között geodéziai eszközök és optikai műszerek szerepeltek. Az 1930-as évekre az alkalmazottak száma már meghaladta a 100-at. A cég fő tevékenységi körét a katonai eszközök fejlesztése és gyártása képezte. A kor legfejlettebb termékét, a lőelemképzőt a Gamma Művek fejlesztette ki. Korának vitathatatlan bajnoka volt, több mint 30 országból folyt be megrendelés. Szintén ebben az évtizedben helyezték üzembe a lencse-csiszoló műhelyt. Az 1940-es években a Gamma Művek elérte valaha volt legnagyobb létszámát, az alkalmazottak száma meghaladta a 4000-t. Az 1945-től 1960-ig terjedő időszakban a cég pénzügyi újraszervezése és újrastrukturálása került a középpontba. Az 1950-es években a cég a katonai (légvédelmi rendszerek, lokátorok) és civil (lencsék, kamerák, távcsövek) megrendeléseknek is eleget tett, valamint a nukleáris ipar felé is megtette első lépéseit. 1956-ban Pavlics Ferenc, a cég főmérnöke elhagyta a vállalatot, és a General Motors-nál folytatta munkáját (1967 és 1971 között ő vezette a NASA Apolló-programját - Holdjáró jármű).

Ezt követően az 1960-as és 1970-es években a vállalat az olaj- és gázipar felé nyitott, mivel kialakult a Gamma Műveken belül egy irányítástechnikai és méréstechnikai profilt megvalósító terület: több gázkromatográfot, gázmennyiségmérőt és nyomástávadót fejlesztettek és ezeket szabadalommal is ellátták. A közép-európai régióban a Gamma Művek a nukleáris és kémiai védőfelszerelések vezető fejlesztőjévé vált. Az 1970-es évektől a Gamma Művek részét képező Folyamatirányítási Főosztályként működő, tervezéssel, fejlesztéssel és gyártással foglalkozó üzletág Magyarországon megvalósította a Krohne céggel kötött know-how szerződés alapján a víz- és szennyvízmérésre kifejlesztett indukciós mennyiségmérő üzletágát, a Fisher-Rosemount céggel kötött know-how szerződés alapján pedig a magyarországi nyomás,- abszolút nyomás,- és differenciál nyomás távadó gyártást, és ezekhez kapcsolódóan egy sereg analitikai és elektronikai termék önálló fejlesztését és gyártását is.

A Vízművek, a Csatornázási Művek, az olaj és gáz szállítás területén kialakított piaci részvétele mellett – köszönhetően a Szovjetunióban elnyert komoly piaci részvételének – jelentős szerepet játszott a Paksi Erőmű építésénél a szekunder rendszerek műszerezésében, kivitelezésében. A Gamma Művek és a MTA Központi Fizikai Kutatóintézet között szoros együttműködés is kialakult ennek hatására. Az 1980-as évek végén ez az akkor 4 000 dolgozóval és több telephellyel rendelkező gyárat is privatizálták, területeit több része osztották, létszáma és piacai nagymértékben csökkentek. A cég működtetése az 1990-es évek Az 1980-as évek végén ez az akkor 4 000 dolgozóval és több telephellyel rendelkező gyár is a végére veszteségessé vált, és újabb privatizációs lépésre került sor, melynek során több üzletág eladásra került.

A reprivatizációt követően a korábban egységes Gamma Műszaki Zrt. három részre vált szét, illetve külön értékesítette az orvostechnikai műszer üzletágát:

- A Gamma Műszaki Zrt. tulajdonában létre hozták a Gamma Alkatrészgyártó Kft-t, mely elsősorban svájci piacra tud szállítani, főként forgácsolt alkatrészeket (megfelelő célgépes CNC és egyéb számítógép vezérlésű, korszerűnek mondható eszközökkel).

- A Gamma Műszaki Zrt. a nukleáris – hadászati célokra is alkalmas – technológiának és berendezések fejlesztésének (határállomások ellenőrzése, környezetvédelmi mérések, stb.) bázisa lett.

- Létrejött a reprivatizáció során a (Texelektronik Kft. tulajdonában lévő) Gamma Analcont Kft., amely 2010-től magánkézbe került, a kisebbségi tulajdonos Gamma Műszaki Zrt-vel, aki 2013-ban értékesítette üzletrészét.

Így alakult ki a Gamma Analcont üzletág, amely az előzőekben leírt tevékenységeket végezte a korábbi gyárban, teljes portfóliójával, kapcsolatrendszerével és termékeivel. 1998 júniusától a Texelektronik Kft. tulajdonába került, (a Texelektronik Kft fő piaci területe a földgázszállítási üzletág irányítástechnikai műszereinek fejlesztése, gyártása és kivitelezése volt, melynek eredményeképpen az itteni műszerezések 90% feletti beszállítójává vált). A Texelektronik Kft. ügyvezetője és tulajdonosi csoportjának vezetője Papp András volt, aki a privatizációt megszervezte és végrehajtotta. A cég 1999-től a privatizált portfólióból létrehozta a Gamma Analcont Kft-t, amely azóta a régi termékek továbbfejlesztésével, illetve a Honeywell Inc.-vel kötött technológiai transzfer szerződés keretein belül a magyarországi távadó gyártás meghatározó szereplőjévé vált.

2013-ban Törökbálinton új beruházásba kezdett egy széria- és egyedi gyártásra is alkalmas telephely létesítésével. Ezen telephelyen elsősorban nagyméretű egyedi konténerek sorozatgyártása és szerelése folyik. Mindkét változat trailer-re szerelhető, az egyik egy mobil gázturbina háza acélszerkezettel és hangcsillapító alumínium panelekkel, a másik konténerbe pedig a felhasználónál vezérlő egységek kerülnek, így azt elektromos hálózattal és légtechnikai elemekkel szereljük fel. Ezek mellett a gyártási kapacitásunkba beilleszthető, egyedi megrendeléseknek is próbálunk eleget tenni. Ilyenek például: prototípus biomassza kazán, egyedi tartószerkezetek, villámvédelmi szerelvények.